Enpä oo tännekkää sitten kerennyt kirjottaa aikoihin.. ollut niin kiirettä ton laihduts homman kanssa.. liikuttu on vaikka miten mutta tulosta ei oo tapahtunut kun -3,5 kilon verran.. ja terveellisesti on syöty myös...  se johtuu siitä kierukasta tää, se ei vaan anna mun laihtua hohhoh, No eiköhän tää tästä.

Ja nyt itse aiheeseen mistä mun pitikin kirjottaa tänne.. elikkä mä oon tänne aikasemmin kirjottanu että meijän Mirolle on puhuminen aina ollut tosi vaikeeta.. sanoista puuttuu vokaaleja sekä konsonantteja ja joistan sen sanoista ei saa sitten mitään selkoa. Tammikuussa meillä oli Miron 4vuotis neuvola tarkastus ja siellä Miro ei sitten suostunut puhumaan tai tekemään mitään.. jökötti vaan kauhusta kankeena paikoillaan. No sielä sitten sovittiin että Miron hoitoon tulee Miron käyttäytymistä siellä arvioimaan varhaiskasvatuksen erityisopettaja se kävi siellä sitten 17.2 ja tällä viikolla tuli siitä käynnistä raportti.

 

KOTIKÄYNTIRAPORTTI 17.2.2011 Perhepäivähoitajalla.

Havainnoitava lapsi: Miro Joel *******

Terveydenhoitaja Minna Nummi on pyytänyt VEO:ta  käymään havannoimmassa Miroa pph-ryhmässä (sähköposti 4.2.2011)Terveydenhoitajalla herännyt huoli Miron puhumattomuudesta, ujoudesta sekä yhteistyöhaluttomuudesta.. Terveydenhoitaja on ilmoittanut Miron lastenneuvolatyöryhmäkäsittelyyn 15.4.2011.

Puheterapeutti Eeva Riikonen soitti 25.1. VEO:lle Mirosta ; onko päivähoidossa herännyt huolta lapsesta,neuvolasta tullut ohjaus peuheterpeutille. VEO vastannut puheterapeutille 26.1: Päivä hoidolla on huoli Miron puheen kehityksestä. Hyvä että Eeva tapaa Miron.

 

Hoitoryhmässä on Miron lisäksi 3v. poika, 3v. tyttö sekä 1v. tyttö. Miro aloittanut hoidon Reijalla 7/10. Tömö on Miron ensimmäinen hoitopaikka, hoitaja kuvailee Miroa erityisen kiltiksi,hiljaiseksi ja araksi pojaksi. Hoitajalla on huoli Miron puheen/vuorovaikutustaitojen kehityksestä. Puhe on epäselvää ja epävarmaa. leikeissä Miro toistaa toisten lasten sanomia sanoja. Helposti Miro sanoo "en niia"= en tiiä tai "kyllä". Miro toimii hoidossa hoitajan ohjeiden ja sääntöjen mukaisesti. Miro ei vastustele tai kyseenalaista hoitopaikan sääntöjä.

 

Tulo-ja hakutilanteet: Pääsääntoisesti tulo-ja hakutilantteet sujuvat jouheasti. Jos Miro ei halua tulla aamulla Reijalle, jumittaa hän pihalla postilaatikolle, jolloin Reija ottaa Miroa kädestä kiinni ja taluttaa pihalle. Sisälle tulotilanteessa Miro jumittaa ulko-ovelle jolloin äiti työntää Miron sisälle ja Reija ottaa Miron vastaan. Näissä tilanteissa Miro ei puhu mitään, jumittaa vaan seisomaan apikalleen. Hakutilanteissa Miro menee iloisesti juosten äitiä vastaan. Kun Tumppi hakee, työntää Reija Miron  Tumpin luokse.

Ruokailu:  Miro syö ruokaa hyvin ja monipuolisesti. Hän syö siististi,varovasti ja hitaasti. Nyt  Miro on oppinut että hän voi pyytää lisää haluamaansa ruokaa. Syksyn ajan Miro odotti, että Reija kehotti häntä esim, juomaan maitoa ; "juo vaan Miro, otatko leipää? jne" Näissä tilanteissa Miro vain istui ja tuijotti Reijaa. Hän ei puhunut mitään.

Päivälepo: Miro nukkuu vaihtelevasti päiväunet, riippuen mihin aikaan hän tulee hoitoon, silloin kun Miro ei nuku hän nousee sängystä muitten lasten nukahdettua. Kun Reija sanoo, että leikitään silloin hiljaisia leikkejä, Miro leikkii korostetun varovasti ettei vaan tule mitään ääniä. Kun toiset lapset heräävät Miro oikein riemastuu.

Wc:ssä: Miro toimii oma-aloitteisesti, kakkaa Miro ei tee Reijalla.

Pukeminen ja riisuminen: miro osaa mutta hän tarvitsee Reijan kannustusta oma-alotteisuuteen, Reija  ohjaa sanallisesti eteisessä Miroa "pue seuraavaksi villapusero, ota sitten ulkohousut" ohje kerrallaan.

Leikkitilanteet: Ulkona Miro on vapauteneempi, hän on liikunnalinen ja toimii aktiivisesti ulkona. Ulkona Miro osallistuu yhteisleikkeihin ryhmän muiden lasten kanssa. Sisällä Miron leikit ovat pitkälti rinnakkais leikkejä. Halutessaan jotain leluja/peliä Miro alkaa seisoskella ja tuijottaa Reijaa (käsillä taputtelee jalkojaan samalla). Miro ei pyydä vaan joko Reija tai muut lapset kysyvät/antavat Mirolle haluamansa lelun. Miro kyllä lähtee mukaan yhteisleikkeihin toisten lasten pyytäessä häntä leikkimään Miro seuraa aktiivisesti muitten lasten leikkejä. Miro pitää pienistä leluista ; ukkeleista, hahmoista. Omat lelut, joita hän on tuonut hoitoon, ovat olleet pieniä hahmja, jotka mahtuvat Miron pieneen käteen. Hoitajan minikokoisia lelueläimiä Miro karttaa tai jopa pelkää.

Vuorovaikutus: Reijan kysyessä Mirolta jotakin, Miro saattaa vastata "kyllä" tai olla vaan hiljaa. Vieraan aikuisen kysymyksiin  miro ei vastaa mitään. Miro hakee reijasta kontaktia katseellaan niin kauan että Reija kysyy Mirolta esim. haluatko vaihtaa leikkiä?. Miro hakee huomiota Reijalta myös huokaisemalla, yskäisemällä. Puhe on Mirolla epäselvää ja äänen käyttö on varovaista. Puheesta puuttuu sekä konsonentteja että vokaaleja kato=ato, autoja=aatoja. jos Reija komentaa tai kieltää jotain Mirolta, miro on hiljaa ja jumittuu paikalleen. kertaakaan Miro ei ole itkenyt tai kiukutellut Reijan luona. Ilon tunteet Miro näyttää avoimesti hymyllään ja iloisella ilmeellään. Äidille Miro kiukuttelee esim heittelemällä esim. leluja  pensaaseen ulkona. Äidille Miro myös juttelee kovasti hakutilanteissa. Silloinkin puhe on epäselvää eikä äitikään aina saa selvää Miron puheesta. Äidin mielestä Miro on arka ja hiljainen poika. Sen takia hän on hakenut Miroa perhepäivähoitoon eikä päiväkotiin. Koti piirissä Mirolla on Niko-niminen kaveri.

 

VEO: Mielestäni Miron on hyvä olla pienessä perhepäivähoitoryhmässä vielä kasvamassa seuraava toimintakausi 2011-2012 . Tämä hoitopaikka on Miron ensimmäinen hoitopaikka joten on syytä välttää muutoksia vielä tässä vaiheessa. Miro on myös erityisen arka lapsi, joten on hyvä että hän harjoittelee ryhmässä olemista pienessä ryhmässä. Oma-alotteisuuteen ja vuorovaikutukseen Miro tarvitsee aikuisen vahvan tuen hoitopäivän aikana. Tämä tuki toteutuu pienessä pphryhmässä tällä hetkellä hyvin. Kun sosiaaliset taidot vähitellen vahvistuvat, kannattaa Miron siirtyä isompaan päiväkotiryhmään hänen täytettyään 5vuotta, silloin siirto voisi tapahtua syksyllä 2012. Puheen kehitykseen miro tarvitsee puheterapeutin apua sekä mahdollisesti tarkempia tutkimuksia puheen/kielen kehityksen erikoispulmiin liittyen.

 

että sellanen raportti sieltä sitten tuli meijän Mirosta.

Kotona on kyllä vähän erillaista Miro juttelee mulle tosi paljon ja leikeissään kuuluu sen huoneesta aina kälätys. kotona se on tosi reipas esim ton pukemisen kanssa se pukee ite ilman että mun tarvii sille kertoo mitä täytyy pukea missäkin vaiheessa, se auttaa mua esim silloin kun siivotaan niin se siivoo oman huoneensa (kerää lelut paikoilleen) ilman että mun täytyy sitä pyytää tekemään se. En kyllä tiiä mistä siltä tulee toi että se pelkää vieraita.. täällä meillä kotona jos käy jotain vieraita niin ei se oo mitenkää paniikissa kai se on siitä kii ku kotona tuntee olonsa varmaan niin turvalliseks mut jos jossain pihalla tai toisten kotona käydään tapaamassa mun kavereita ni Miro on kauhusta kankeena ja roikkuu mussa ku takiainen.

 

-Suikki-